söndag 25 december 2011

Årssummering 2011 Med Marko Gillingsmark (Levande Begravd zine och bokningssnubbe på Shake, Rattle & Roll)


Årets 10 fränaste plattor (jag hatar hårdrock)

1. Human Eye - They Came from The Sky LP  Den utan konkurrans bästa skivan som släpptes under året. Timmy Vulgar och kompani vänder ut och in på den hårda rocken. Plattan pendlar mellan psykotiskt inbjudande och motsträvigt fördömande tongångar, emellanåt låter det nästan som om bandet håller på att avlida. Musik som äter små gulliga retrorockers till frukost.

2. UV Race - HomoAustraliensarnas andra och hittils klart bästa album. Håglös stämning och allmänt slapp vibb med en nihilistisk atmosfär som ligger och puttrar i bakgrunden. Klipp och klistra-rock som aldrig upphör att överraska.

3. GG King - Esoteric Lore
Den klart bästa renodlade punkplattan jag hört under 2011. En mörk, närmast depressiv vibb genomsyrar kalaset. Lär gå hem både bland nedbajsade skivsamlarpunkare och patchmongon. Eller kanske inte bland patchmongon, Esoteric Lore låter nämligen inte det minsta som vare sig Discharge eller UK Subs.

4. Total Control - Henge Beat
En blandad men ack så inbjudande dos synthpunk från Total Control. Allt ifrån tvär postpunk ala The Fall till Suicide och Commodore 64-musik ekar i bandets punktliga låtstrukturer.

5. Pheremoans - It Still Rankles
En av få intressanta grupper från de brittiska öarna. Vrång och fullständigt oförutsägbar cp-rock framfört av ett gäng bleka glosnördar. Låter både mobbat och nervöst, vilket givetvis är perfekt. Bredbent machorock är nämligen det absolut värsta som finns och The Pheremoans är den totala motsatsen. Töntarna som fortfarande inte får några tjejer.

6. Condominium - Warm HomeHardcore som aldrig tar den enkla vägen. Aviga riff och kaotiska gitarrmattor inramat av en genuint grisig ljudbild. Tuppkammar och hardcoretalibaner lär bli ledsna i ögat. Bra så.

7. Cheveu - 1000Det är besvärligt att beskriva Chevues sound. Stundtals dansant (vilket jag vanligtivs hatar men här funkar det) elektronisk punk med en oberäknelig och hotfull ljudbild. En något ojämn platta men av och till brilljant.

8. Dreams - Morbido
Stabil debut från denna hemlighetsfulla orkester. Fransoserna målar ett kargt, malande ljudlandskap med rötterna i minimal wave och artpunk.

9. Hills - Master SleepsEnda svenska plattan tillsammans med Den Stora Vilans debut som gjorde intryck på mig under 2011. Svängig spacerock med en och annan plötslig vändning i bakfickan.
10. The Feeling of Love - Dissolve MeTredje franska bandet som kvalar in på listan. En statiskt malande affär som inte kommer skriva historia men icke desto mindre har gett mig en och annan fin stund framför stereon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar